Acest site utilizează cookie-uri care sunt esențiale pentru funcționarea acestui site. Utilizăm module cookie suplimentare pentru a susține funcțiile opționale ale site-ului sau pentru a aduna statistici de utilizare anonime pentru îmbunătățirea acestui site. Prin continuarea navigării pe acest site sunteți de acord cu folosirea cookie-urilor noastre. Am actualizat declarația noastră de confidențialitate. Puteți vedea ultima noastră declarație de confidențialitate aici. Mai multe informații

Blogul meu
Minimed Care

Bine ați venit în blogul My Minimed Care. Aici gasiți informații despre diabet și povesti de succes ale altor persoane cu diabet. Click pentru a naviga prin subiectele urmatoare: Sfaturi legate de diabet, Lifestyle, Produse și Mâncare& Băutură.

Suplimente alimentare care îmbunătățesc diabetul?

20-03-2020

Dificultatea pacientului de a își controla diabetul poate, în multe cazuri, să ducă la frustrare din cauza lipsei rezultatelor sau poate duce la o nevoie de a vedea îmbunătățiri rapide pentru a se vrea continuarea tratamentului. Relația directă dintre diabet și alimentație îi împinge pe mulți pacienți să folosească suplimente alimentare pentru a obține ajutor. În plus, interesele comerciale pot avea o influență prin promovarea unor produse care pretind a avea beneficii cu mult peste ce pot să ofere în mod realist.

În acest stadiu, este necesar de reținut că o dietă variată și echilibrată oferă toate substanțele nutritive necesare pentru dezvoltarea și întreținerea unei stări optime de sănătate, precum și controlul optim al diabetului. Însă ce spune știința?

Ce spune știința

Efectul benefic al suplimentelor alimentare și vegetale pentru controlarea diabetului este îndoielnic. Pentru unii, acestea pot fi foarte utile, în timp ce pentru alții se crede că a acționat „efectul placebo”, adică o îmbunătățire a sănătății prin simpla administrare a unui tratament, deși tratamentul însuși este considerat a fi pe deplin ineficient.

Există sute de studii în acest sens care promovează teorii nesfârșite despre suplimentele nutritive. Înțelegerea și capacitatea de a judeca studiile este responsabilitatea societăților științifice. În cazul diabetului, American Diabetes Association (Asociația americană a diabetului) este una dintre sursele de referință. Aceasta își publică anual recomandările privind tratamentul diabetului pe baza cercetărilor și a consensului științific.

Printre aceste recomandări, cele care se concentrează asupra dietelor persoanelor cu diabet sunt recunoscute în mod special. În ghidurile publicate în anul 2014, se face referire la utilizarea suplimentelor alimentare sau la preparatele din plante de către persoanele cu diabet. Unele dintre recomandările cuprinse în ghid sunt rezumate mai jos:

  • Omega 3: Nu este recunoscută administrarea acizilor grași omega 3 persoanelor diabetice în scopul prevenirii sau tratării problemelor cardiovasculare. În plus, nu s-a observat nicio îmbunătățire semnificativă a glicemiei pacienților cu diabet.
  • Vitamine și minerale:  Nu este recomandat ca persoanele cu diabet să ia suplimente cu vitamine și minerale în mod regulat. Situația este, însă, diferită pentru anumite grupuri de persoane cu un risc sporit de deficiențe nutritive, precum în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează, vârstnicilor, vegetarienilor sau în cazul celor care urmează diete restrictive. În aceste cazuri, suplimentele de vitamine și minerale pot fi necesare în mod regulat.
  • Antioxidanți: În ciuda interesului enorm arătat de mulți cercetători, nu este recunoscută încă o relație pozitivă între riscul și beneficiul suplimentelor cu substanțe antioxidante. În plus, siguranța pe termen lung a administrării vitaminelor E și C sau a suplimentelor cu caroten nu este clară.
  • Crom și magneziu:  În ultimii ani, aceste suplimente au fost studiate în profunzime, fiind descoperite rezultate pozitive cu privire la utilitatea acestora pentru persoanele cu diabet de tip 2. În orice caz, sunt necesare studii de mai bună calitate pentru stabilirea unei recomandări cu privire la utilizarea regulată a acestor suplimente.
  • Scorțișoară: Deși este un aliment des întâlnit în bucătăria mediteraneeană, nu există suficiente informații cu privire la beneficiile consumului de scorțișoară sau de alte plante medicinale.
  • Este adevărat faptul că există multe alte suplimente, precum ginsengul, Aloe vera sau stevia, în cazul cărora s-a observat că îmbunătățesc glicemia. În prezent, studiile publicate nu sunt suficiente pentru a stabili o recomandare, deoarece, în fiecare caz, nu doar că trebuie să se demonstreze beneficiul suplimetului, ci și siguranța sa.  

În acest sens, American Diabetes Association subliniază dificultatea evaluării relației dintre beneficiul și riscul acestor suplimente, deoarece, în multe cazuri, acestea nu conțin o doză stabilă de substanță activă.

Este deosebit de importantă sfătuirea persoanelor cu diabet în a-și informa medicii despre tipurile de suplimente alimentare pe care le iau. Având aceste informații, medicii pot lua în calcul nevoile fiecărui individ și posibilele interacțiuni cu produsele farmaceutice administrate pacienților.

Referință:
1. https://care.diabetesjournals.org/content/diacare/37/Supplement_1/S14.full.pdf


Conținutul acestui articol are doar caracter informativ și în niciun caz nu trebuie să înlocuiască consultarea instrucțiunilor de utilizare ale dispozitivului sau opinia, diagnosticul sau tratamentul prescris de medic. Discutați întotdeauna cu medicul dumneavoastră cu privire la informațiile referitoare la diagnostic și tratament și respectați cu strictețe instrucțiunile medicului. Compania Medtronic nu poate fi obligată să răspundă în niciun fel pentru orice fel de daună provocată, sau presupusă a fi provocată, direct sau indirect, din cauza informațiilor cuprinse în acest articol.