ASISTENŢĂ PENTRU CLIENŢI
Pompele de insulină MiniMed şi stilul de viaţă

Pompa de insulină este un însoţitor al pacientului în viața de zi cu zi şi în mod inevitabil va fi lovită din când în când. Deşi toţi producătorii efectuează numeroase teste, niciunul nu poate împiedica cu o certitudine absolută deteriorările ce pot să apară din momentul în care pompa este scoasă din cutie și începe să fie folosită zilnic.
Considerăm că poziția noastră ca producător implică multă responsabilitate și ne propunem să oferim clienților noștri nivelul adecvat de cunoaștere asupra modului de utilizare a pompei în viața de zi cu zi.
ADEVĂRUL DESPRE ETANȘEITATEA LA APĂ
Pompa de insulină MiniMed® Veo™
Pompa de insulină MiniMed® Veo™ este etanșă la stropire și prin urmare continuăm să o clasificăm drept rezistentă la apă și nu etanșă la apă/impermeabilă.
Recomandăm utilizatorilor pompei de insulină MiniMed Veo să nu introducă pompa sub apă în mod intenționat. Pentru a participa la activități acvatice, puteți să vă deconectați cu ușurință de la pompa de insulină. În perioada în care sunteți deconectat de pompă pentru a vă implica în activități acvatice, luați măsurile de precauție necesare pentru a proteja pompa de apă. Puteți să scoateți pompa de insulină pentru un interval de maxim o oră în care nu trebuie să vă administrați insulină. Dacă scoateți pompa pentru un interval mai lung de o oră, va trebui să folosiți o altă metodă de administrare a insulinei, precum injecții cu insulină cu absorbție rapidă sau reconectarea pompei pentru administrarea bolusurilor (mai multe informații sunt disponibile în ghidurile privind deconectarea temporară). În momentul reconectării, verificați nivelurile glicemiei.
Clasificarea noastră din punct de vedere al etanșeității la apă este IXP7 cu scufundare la adâncime de 1 metru, timp de 30 de minute.
Acest lucru înseamnă că MiniMed Veo este protejată în cazul scufundării în apă pe parcursul unui interval mai scurt de 30 de minute, la o adâncime mai mică de 1 metru.
În cazul în care clienţii noştri constată că în pompa de insulină s-a infiltrat apă, vom înlocui această pompă conform politicii noastre standard privind garanţia.
Pompa de insulină MiniMed® 640G
Pompa de insulină MiniMed® 640G, atunci când este asamblată corect, cu rezervorul şi tuburile introduse, este etanşă la apă (clasificarea IPX8) la o adâncime de maximum 3,6 metri (12 picioare), pe o perioadă de maximum 24 de ore.
Întrucât pompa dumneavoastră este etanşă la apă, este puţin probabil să sufere deteriorări din cauza apei dacă este stropită sau introdusă în apă. Cu toate acestea, înainte de a expune pompa la apă, trebuie să o examinaţi cu atenţie pentru a vă asigura că nu are fisuri, în special dacă a fost scăpată sau bănuiţi că ar fi deteriorată. Pompa nu este etanşă la apă atunci când are fisuri.
În cazul în care consideraţi că în pompă a pătruns apă sau observaţi o funcţionare necorespunzătoare a pompei, verificaţi glicemia şi trataţi glicemia conform indicaţiilor specialistului în domeniul sănătăţii. Contactaţi Medtronic pentru a vă oferi asistenţă în continuare. Trebuie să vă adresaţi întotdeauna specialistului în domeniul sănătăţii care se ocupă de dumneavoastră dacă valorile glicemiei sunt excesiv de ridicate sau de joase sau dacă aveţi întrebări în legătură cu tratamentul.
Transmiţătorul MiniLink™
Atunci când este conectat la senzor şi purtat, transmiţătorul MiniLink™ este etanş la apă şi total submersibil. Cu toate acestea, nu vă recomandăm să introduceţi transmiţătorul MiniLink în apă foarte fierbinte (cum ar fi într-o cadă cu apă fierbinte). Puteţi să purtaţi transmiţătorul la o adâncime de 2,4 metri (8 picioare), timp de maximum 30 de minute.
Dacă vă deconectaţi de pompa de insulină, iar transmiţătorul este în afara ariei de acoperire timp de peste 40 de minute (aflându-se la o distanţă de peste 2 metri sau 6 picioare), valorile se vor introduce din nou doar pentru ultimele 40 de minute. Rapoartele vor include menţiunea „date inexistente", întrucât nu au existat informaţii în această perioadă.
Transmiţătorul Guardian™ 2 Link
Atunci când este conectat la senzor şi purtat, transmiţătorul Guardian™ 2 Link este etanş şi total submersibil. Cu toate acestea, nu vă recomandăm să introduceţi transmiţătorul în apă foarte fierbinte (cum ar fi într-o cadă cu apă fierbinte). Puteţi să purtaţi transmiţătorul la o adâncime de 8 picioare sau 2,4 metri, timp de maximum 30 de minute.
LISTA DE VERIFICARE PENTRU CĂLĂTORII / SFATURI UTILE ŞI SUGESTII
În timpul zborului, puteţi să folosiţi pompa de insulină aşa cum o faceţi în mod obişnuit. Înainte de a călători în afara Uniunii Europene, verificaţi conformitatea între radiofrecvenţa (RF) folosită de pompă şi regulamentele existente în ţara de destinaţie.
Dacă folosiţi funcţia pompei de monitorizare glicemică continuă (CGM), standardele internaţionale şi regulamentele Comisiei Federale pentru Comunicaţii a Statelor Unite ale Americii (U.S. Federal Communications Commission, FCC) impun ca dispozitivele ce folosesc radiofrecvenţă să nu fie utilizate pe aeronave. Aşadar, trebuie să deconectaţi transmiţătorul MiniLink™ de senzorul de glucoză. Menţionăm că nu este suficient să închideţi funcţia de CGM întrucât transmiţătorul MiniLink va continua să transmită pe RF, cu excepţia cazului în care este deconectat de la senzorul de glucoză. Dacă este necesar să testaţi nivelul glicemiei în timpul zborului, va trebui să faceţi acest lucru manual, folosind glucometrul.
În timpul zborului, puteţi să folosiţi pompa de insulină aşa cum o faceţi în mod obişnuit. Înainte de a călători în afara Uniunii Europene, verificaţi dacă radiofrecvenţa (RF) folosită de pompă este în conformitate cu regulamentele existente în ţara de destinaţie.
Dacă folosiţi funcţia pompei de CGM, standardele internaţionale şi regulamentele Comisiei Federale pentru Comunicaţii a Statelor Unite ale Americii (FCC) impun ca dispozitivele ce folosesc radiofrecvenţă să nu fie utilizate pe aeronave. Aşadar, trebuie să deconectaţi transmiţătorul Guardian 2 Link de senzorul de glucoză. Menţionăm că nu este suficient să închideţi funcţia de CGM întrucât transmiţătorul Guardian 2 Link va continua să transmit pe RF, cu excepţia cazului în care este deconectat de la senzorul de glucoză. Dacă este necesar să testaţi nivelul glicemiei în timpul zborului, va trebui să faceţi acest lucru manual, folosind glucometrul.
Trebuie să evitaţi să expuneţi pompele de infuzie a insulinei unor câmpuri magnetice puternice, cum ar fi cele asociate aparatelor de RMN. Testele extinse efectuate au arătat că alte dispozitive magnetizate precum detectoarele de metal din aeroporturi, echipamentele electronice de supraveghere şi telefoanele celulare nu afectează funcţionarea pompei de insulină.
Deşi telefoanele mobile, telefoanele fără fir şi alte dispozitive wireless de înaltă frecvenţă pot să interfereze cu comunicarea dintre monitorul glicemiei/transmiţător şi pompa de insulină, această interferenţă nu determină transmiterea unor date incorecte şi nu deteriorează pompa sau glucometrul. Comunicarea va fi restabilită dacă îndepărtaţi sau închideţi aceste dispozitive wireless.
Pompa nu trebuie să treacă prin dispozitivul de scanare cu raze x folosit pentru bagajele de mână sau de cală sau prin scanerul corporal. Dacă alegeţi să treceţi prin scanerul corporal, va trebui să deconectaţi setul de infuzie şi să scoateţi pompa de insulină şi sistemul CGM (senzorul și transmițătorul) înainte de a fi scanat. Pentru a evita scoaterea dispozitivelor, trebuie să solicitați un proces de screening alternativ care să nu folosească raze x. Pompa de insulină, setul de infuzie, rezervorul și sistemul CGM pot să reziste expunerii la detectoarele de metal și baghetele de securitate folosite la punctele de control de securitate din aeroporturi.
Pompa dumneavoastră poate facilita controlul glicemiei atunci când călătoriţi. Aveţi posibilitatea de a ajusta bolusurile pentru mesele de la ore ciudate, pentru cele care sunt mai mari sau mai mici cantitativ ca de obicei, sau pentru mesele pe care le doriţi mai lungi.
De asemenea, puteţi să ajustaţi pompa la modificările nivelului obişnuit de activitate, cum ar fi dormitul până la ore mai târzii.
Modul în care vă pregătiţi pentru călătorie şi lucrurile care sunt necesare depind de locul în care mergeţi şi de perioada pe care o petreceţi acolo. Ceea ce este adecvat pentru un zbor intern scurt şi o vacanţă în ţară nu va fi neapărat potrivit pentru un zbor de lungă durată în zone cu un alt fus orar.
- Baterii suplimentare pentru pompă
- Insulină (şi un container de depozitare adecvat)
- Materiale pentru pompă
- Stilou injector sau seringi
- Benzi pentru măsurarea cetonelor
- Trusa de urgenţă Glucagon
- Echipamentul pentru testarea glicemiei
- Carbohidraţi pentru tratamentul episoadelor hipoglicemice şi alimente suplimentare precum batoane proteice care sunt uşor de transportat
Alte lucruri ce trebuie avute în vedere:
- Asiguraţi-vă că aveţi datele de contact esenţiale ale medicului dumneavoastră şi ale echipei medicale specializate în diabet zaharul care se ocupă de dumneavoastră, precum şi ale serviciilor de diabet de la locul de destinaţie.
- Purtaţi sau aveţi asupra dumneavoastră un card de identificare medical care să indice că suferiţi de diabet zaharat şi urmaţi tratamentul cu pompa de insulină.
- Ar fi bine să aveți asupra dumneavoastră medicamente împotriva diareii şi a greții.
- Luaţi la dumneavoastră manualul pompei şi o listă a tuturor setărilor pompei.
- În cazul în care călătoriţi în străinătate, este posibil să vă doriţi să aveţi la îndemână în scris câteva expresii utile în limba vorbită la destinaţie, de exemplu „Am diabet zaharat, vă rog să îmi daţi puţin zahăr sau ceva de mâncare”.
- Verificaţi dacă în ţara de destinaţie este permis să introduceţi lucrurile de care aveţi nevoie pentru diabet.
Atunci când călătoriţi cu avionul, luaţi întotdeauna cu dumneavoastră în bagajul de mână medicamente, gustări, materiale pentru pompă şi scrisoarea de la medic. Este foarte important să faceţi acest lucru, întrucât există riscul ca bagajul de cală să se piardă sau să aveţi întârzieri neplanificate care să dureze mai mult. Insulina din bagajul de cală poate fi expusă la temperaturi extreme (deseori îngheţând).
O regulă bună este să împachetaţi de două ori mai multe lucruri necesare pentru diabet decât credeţi că aţi avea nevoie în mod obişnuit, pentru a fi în siguranţă dacă apar probleme.
Este posibil ca materialele pentru pompă să fie mai scumpe atunci când le cumpăraţi în altă ţară sau să nu fie disponibile în anumite ţări. De aceea, pentru a nu avea surprize neplăcute, verificaţi aceste aspecte mai întâi la noi, telefonând la linia de asistenţă locală.
Nu există o abordare universală în legătură cu ajustarea ratelor bazale atunci când călătoriţi în zone cu fus orar diferit. Când planificaţi o călătorie, consultaţi-vă cu echipa medicală specializată în diabet zaharat pentru a discuta itinerariul călătoriei şi orice ajustări ce ar putea fi necesare.
Nu uitaţi să aveţi întotdeauna la dumneavoastră o listă cu ratele dumneavoastră bazale şi alte setări ale pompei.
Puteţi să setaţi pompa la ora locului de destinaţie în orice moment pe parcursul zborului – majoritatea persoanelor fac această modificare atunci când ajung la destinaţie. Totuşi, este foarte important să treceţi la ora din zona de destinaţie, întrucât setările ratei dumneavoastră bazale în timpul nopţii ar putea fi destul de diferite faţă de cele din timpul zilei. Dacă nu schimbaţi ora, este posibil să primiţi o cantitate prea mare de insulină pe parcursul zilei, iar apoi să nu primiţi suficientă insulină noaptea. O astfel de situaţie ar putea fi destul de riscantă.
Nu uitaţi să schimbaţi ora înapoi atunci când reveniţi la fusul orar iniţial.
În timpul zborurilor pe distanţă lungă, este indicat să vă ridicaţi şi să faceţi câţiva paşi, şi, de asemenea, să beţi foarte multă apă– astfel preveniți problemele de coagulare a sângelui care pot să apară la diferite persoane, indiferent dacă suferă sau nu de diabet zaharat.
Nivelurile glicemiei pot să crească sau să scadă foarte mult din cauza stresului sau a schimbărilor legate de nivelul de activitate sau de alimentație, de aceea ar trebui să vă testaţi glicemia mai des.
Călătoriile în SUA
- În SUA, scrisorile medicilor nu mai reprezintă o dovadă suficientă a necesităţii medicale atunci când aveţi la dumneavoastră seringi. Pentru a vă urca într-o aeronavă având asupra dumneavoastră seringi şi alte dispozitive de administrare a insulinei, trebuie să fi obţinut în prealabil un flacon de insulină însoţit de o prescripție standard pre-tipărită de la un specialist în domeniul sănătăţii sau de la o farmacie care să identifice clar medicamentul. Nu se va face nicio excepție. Dacă prescripția se află pe partea exterioară a cutiei cu insulină, trebuie să luați și cutia cu dumneavoastră.
- În SUA, chiar și pentru zborurile interne, trebuie să vă prezentați pentru check-in cu 2 ore înainte pentru a avea timp să parcurgeți toate controalele de securitate.
- În SUA, trebuie să anunțați personalul responsabil de screening-ul din cadrul controalelor de securitate că suferiți de diabet zaharat, purtați o pompă și aveți la dumneavoastră materialele necesare pentru gestionarea bolii.
Un test RMN folosește câmpuri magnetice extrem de puternice și unde de radiofrecvență pentru a crea imagini ale organelor și structurilor din interiorul corpului. Aceste câmpuri magnetice puternice pot să dăuneze pompei, existând chiar riscul să o tragă de pe corp. Seturile de infuzie cu canulă (cele care nu conțin metal), inclusiv : Mio, Sof-set, Quick-set și Silhouette, pot fi lăsate pe corp fără nicio grijă.
Înainte de a efectua un RMN, o radiografie, o tomografie computerizată, o diatermie sau o altă procedură ce presupune expunere la radiații, trebuie să deconectați temporar pompa, transmițătorul și senzorul de glucoză înainte de a pătrunde în încăperea în care urmează să aibă loc procedura.
Dacă aveți întrebări legate de un anumit test și de modul în care v-ar putea afecta pompa, contactați linia de asistență locală.
GESTIONAREA STĂRILOR DE RĂU
Atunci când sunteți bolnav, este dificil să vă ocupați de diabetul zaharat, însă trebuie neapărat să faceţi acest lucru. Dacă vă este prea rău pentru a monitoriza diabetul zaharat cu atenție, cereți ajutorul unui prieten sau unui membru al familiei. Dacă nimeni nu poate să vă ajute, cereți ajutorul echipei medicale specializate în diabet.
Gestionarea diabetului zaharat în timpul unei boli sau al unei infecţii necesită testarea frecventă a glicemiei şi verificarea prezenţei corpilor cetonici în urină. Bolile şi infecţiile reprezintă o presiune suplimentară pentru organism şi deseori cresc nivelul glicemiei. Pompa de insulină vă permite să faceţi anumite ajustări pentru a reacţiona repede şi uşor în faţa unei boli şi a unei infecţii. Chiar dacă nu puteţi să mâncaţi, aveţi nevoie de insulină. În funcţie de rezultatele testului de glicemie, este posibil ca rata bazală să fie suficientă pentru nevoile dumneavoastră de insulină sau s-ar putea să fie necesar să creşteţi cantitatea de insulină administrată luând frecvent bolusuri pentru corecţie, crescând rata bazală sau luând ambele măsuri.
Protocolul privind starea de rău
- Verificați glicemia și corpii cetonici din urină la interval de 2 ore, 24 de ore pe zi.
- Verificaţi prezenţa corpilor cetonici în urină, de fiecare dată când urinaţi.
- Ţineţi o evidenţă mai exactă a valorilor glicemiei, corpilor cetonici, medicamentelor, febrei şi tuturor celorlalte simptome.
- Luaţi o cantitate suplimentară de insulină ori de câte ori glicemia este 14 mmol/l (250mg/dL) sau mai mare, sau atunci când prezenţa corpilor cetonici este moderată sau mare.
- Aveţi în vedere că atunci când sunt prezenţi corpi cetonici în urină, este necesară o cantitate suplimentară de insulină şi de lichide, chiar dacă nivelul glicemiei se încadrează în intervalul de valori ţintă.
- Dacă aveţi vărsături, trebuie să vă adresaţi endocrinologului, medicului de familie sau consilierului în domeniul diabetului zaharat pentru a vi se recomanda tratamentul adecvat cu lichide şi insulină astfel încât să evitaţi complicaţiile diabetului zaharat.
Este necesar să aveţi în permanenţă în casă şi la dumneavoastră, atunci când călătoriţi, materialele enumerate mai jos:
- Lichide cu conţinut de zahăr (limonadă, cola sau băuturi similare, bomboane, jeleuri, etc.) care să înlocuiască mâncarea solidă.
- Lichide fără zahăr (băuturi dietetice, ciorbă, supă de pui) pentru a compensa pierderea de lichide
- Un termometru
- Medicamente pentru febră, tuse, congestie nazală, greaţă şi vărsături
- Benzi suplimentare pentru măsurarea glicemiei și verificarea prezenței corpilor cetonici.
- Trusă de urgenţă Glucagon în caz de hipoglicemie severă
Fie că doriți să petreceți o zi la plajă sau să vă luați o „zi liberă în care să nu folosiți pompa”, revenirea temporară la injecții poate fi mai ușoară dacă ați stabilit un plan în prealabil. Mai jos am inclus câteva îndrumări utile pentru crearea unui plan, adresate atât dumneavoastră, cât și specialistului în domeniul sănătății.
Notă: Îndrumările au fost formulate pe baza supoziției că folosiți în continuare insulina pentru pompă (cel mai des Humalog® cu absorbție rapidă sau NovoRapid®), însă vă administrați insulina prin injecție.
Dacă aveți întrebări referitoare la îngrijirea dumneavoastră pe perioada în care sunteți deconectat de la pompa de insulină, vă rugăm să contactați furnizorul de servicii medicale. Pentru întrebări privind utilizarea funcțiilor pompei de insulină Medtronic Diabetes, contactați Medtronic Diabetes.
Humalog este marcă înregistrată a Eli Lilly and Company.
NovoRapid este marcă înregistrată a Novo Nordisk A/S.
Până la 1 oră
- Testare: Testați glicemia înainte de deconectare
- Rata bazală: Nu sunt necesare injecții
- Activități fizice: Testați glicemia înainte, la mijlocul și după activitățile fizice; monitorizați atent glicemia timp de 24 de ore după efectuarea unor activități fizice intense. Reduceți doza (dozele) (rata bazală și bolusul) în consecinţă
- Bolus: Administraţi injecţia (sau reconectaţi/administraţi bolusul) pentru a acoperi cantitatea de carbohidraţi, în baza raportului insulină-carbohidraţi şi a valorii glicemiei. Administraţi injecţia (injecţiile) (sau reconectaţi/administraţi bolusul) pentru a corecta hiperglicemia, folosind formula pentru corecţie. Dacă valoarea glicemiei >234 mg/dL (13 mmol/L), verificaţi corpii cetonici.
Până la 4 ore
- Testare: Monitorizaţi valorile glicemiei înainte de deconectare, înainte de mese şi la 3 – 4 ore
- Rata bazală: Administraţi o injecţie egală cu rata bazală omisă
- Activități fizice: Testați glicemia înainte, la mijlocul și după activitățile fizice; monitorizați atent glicemia timp de 24 de ore după efectuarea unor activități fizice intense. Reduceți doza (dozele) (rata bazală și bolusul) în consecinţă
- Bolus: Administraţi injecţia (sau reconectaţi/administraţi bolusul) pentru a corespunde cantităţii de carbohidraţi, în baza raportului insulină-carbohidraţi şi a valorii glicemiei. Administraţi injecţia (injecţiile) (sau reconectaţi/administraţi bolusul) pentru a corecta hiperglicemia, folosind formula pentru corecţie. Dacă valoarea glicemiei este mai mare de 234 mg/dL (13 mmol/L), verificaţi corpii cetonici
În timpul nopții
- Testare: Monitorizaţi glicemia înainte de a vă culca şi setaţi alarma pentru testare la interval de 3 - 4 ore
- Rata bazală: La interval de 4 ore, administraţi o injecţie egală cu rata bazală omisă
- Activități fizice: Testați glicemia înainte, la mijlocul și după activitățile fizice; monitorizați atent glicemia timp de 24 de ore după efectuarea unor activități fizice intense. Reduceți doza (dozele) (rata bazală și bolusul) în consecinţă
- Bolus: Administraţi injecţia (sau reconectaţi/administraţi bolusul) pentru a corespunde cantităţii de carbohidraţi, în baza raportului insulină-carbohidraţi şi a valorii glicemiei. Administraţi injecţia (injecţiile) (sau reconectaţi/administraţi bolusul) pentru a corecta hiperglicemia, folosind formula pentru corecţie. Dacă valoarea glicemiei este mai mare de 234 mg/dL (13 mmol/L), verificaţi corpii cetonici
Până la 24 de ore (sau un interval mai lung)
- Testare: Verificaţi glicemia înainte de mese, la interval de 3-4 ore şi înainte de culcare
- Rata bazală: La interval de 4 ore, administraţi o injecţie egală cu rata bazală omisă
- Activităţi fizice: Testaţi glicemia înainte, la mijlocul şi după activităţile fizice; monitorizaţi atent glicemia timp de 24 de ore după efectuarea unor activităţi fizice intense. Reduceți doza (dozele) (rata bazală și bolusul) în consecinţă
- Bolus: Administraţi injecţia (sau reconectaţi/administraţi bolusul) pentru a corespunde cantităţii de carbohidraţi, în baza raportului insulină-carbohidraţi şi a valorii glicemiei. Administraţi injecţia (injecţiile) (sau reconectaţi/administraţi bolusul) pentru a corecta hiperglicemia, folosind formula pentru corecţie. Dacă valoarea glicemiei este mai mare de 234 mg/dL (13 mmol/L), verificaţi corpii cetonici
Interval mai mare de 1 zi
- Testare: Monitorizaţi glicemia frecvent, pentru un control optim al diabetului
- Rata bazală: Pentru mai multă ușurință în administrare, furnizorul de servicii medicale poate să vă prescrie insulină cu durata lungă de acțiune în locul insulinei cu absorbție rapidă
- Activităţi fizice: Testaţi glicemia înainte, la mijlocul şi după activităţile fizice; monitorizaţi atent glicemia timp de 24 de ore după efectuarea unor activităţi fizice intense. Reduceți doza (dozele) (rata bazală și bolusul) în consecinţă
- Bolus: Administraţi injecţia (sau reconectaţi/administraţi bolusul) pentru a corespunde cantităţii de carbohidraţi, în baza raportului insulină-carbohidraţi şi a valorii glicemiei. Administraţi injecţia (injecţiile) (sau reconectaţi/administraţi bolusul) pentru a corecta hiperglicemia, folosind formula pentru corecţie. Dacă valoarea glicemiei este mai mare de 234 mg/dL (13 mmol/L), verificaţi corpii cetonici
Alte aspecte ce trebuie avute în vedere:
- Asiguraţi-vă că aveţi datele de contact esenţiale ale medicului dumneavoastră şi ale echipei medicale specializate în diabet zaharul care se ocupă de dumneavoastră, precum şi ale serviciilor de diabet de la locul de destinaţie
- Purtaţi sau aveţi asupra dumneavoastră un card de identificare medical care să indice că suferiţi de diabet zaharat şi urmaţi tratamentul cu pompa de insulină
- Ar fi bine să luaţi la dumneavoastră medicamente împotriva diareii şi a greții
- Luaţi la dumneavoastră manualul pompei şi o listă a tuturor setărilor pompei
- În cazul în care călătoriţi în străinătate, este posibil să vă doriţi să aveţi la îndemână în scris câteva expresii utile în limba vorbită la destinaţie, de exemplu „Am diabet zaharat, vă rog să îmi daţi puţin zahăr sau ceva de mâncare”.
- Verificaţi dacă în ţara de destinaţie este permis să introduceţi lucrurile de care aveţi nevoie pentru diabet.
Atunci când călătoriţi cu avionul, luaţi întotdeauna cu dumneavoastră în bagajul de mână medicamente, gustări, materiale pentru pompă şi scrisoarea de la medic. Este foarte important să faceţi acest lucru, întrucât există riscul ca bagajul de cală să se piardă sau să aveţi întârzieri neplanificate care să dureze mai mult. Insulina din bagajul de cală poate fi expusă la temperaturi extreme (deseori îngheţând).
O regulă bună este să împachetaţi de două ori mai multe lucruri necesare pentru diabet decât credeţi că aţi avea nevoie în mod obişnuit, pentru a fi în siguranţă dacă apar probleme.
Este posibil ca materialele pentru pompă să fie mai scumpe atunci când le cumpăraţi în altă ţară sau să nu fie disponibile în anumite ţări. De aceea, pentru a nu avea surprize neplăcute, verificaţi aceste aspecte mai întâi la noi, telefonând la linia de asistenţă locală.
SCHIMBAREA OREI
Mesaj de reamintire pentru schimbarea orei
Ora de pe dispozitivul dumneavoastră nu se va actualiza automat la ora de vară, de aceea trebuie să faceți acest lucru manual, când schimbați ora la ceasuri. Schimbarea orei este un proces simplu.