ASISTENŢĂ PENTRU CLIENŢI
Pompele de insulină

Echipa noastră de asistenţă se ocupă de cerinţele clienţilor şi a întocmit o serie de întrebări frecvente uşor de accesat, pentru ca dumneavoastră să le puteţi consulta cu uşurinţă.
ASPECTE GENERALE
Pompa de insulină MiniMed® 640G 1,8 mL
Are aproximativ dimensiunea unui telefon mobil și măsoară în jur de 5,3 cm (lățime) x 8,6 cm (lungime) x 2,5 cm (adâncime).
Pompa de insulină MiniMed 640G 3,0 mL
Măsoară aproximativ 5,3 cm (lăţime) x 9,6 cm (lungime) x 2,5 cm (adâncime).
Seria MiniMed® Veo™ 5 (554)
Are aproximativ dimensiunea unui telefon mobil și măsoară doar 5,1 x 7,6 x 2 cm.
MiniMed Veo seria 7 (754).
Măsoară 5,1 x 9,1 x 2 cm.
Pompa de insulină MiniMed® 640G 1,8 ml
Cântărește doar 92,4 grame, cu tot cu baterie.
Pompa de insulină MiniMed® 640G 3,0 ml
Cântărește doar 102 grame, cu tot cu baterie.
Pompa de insulină MiniMed® Veo™ seria 5
Cântărește doar 95 de grame, cu tot cu baterie.
Pompa de insulină MiniMed® Veo™ seria 7
Cântărește doar 102 grame, cu tot cu baterie.
UTILIZARE
Pompa de insulină MiniMed® 640G
- Este necesară o singură baterie nouă AA (1,5 V).
- Pentru rezultate optime, folosiţi o baterie nouă cu litiu AA.
- De asemenea, pompa acceptă bateria alcalină AA sau bateria reîncărcabilă hibrid nichel-metal NiMH AA, complet încărcată.
- Nu folosiţi în pompă baterie de zinc carbon.
- Durata de viaţă a bateriei este de obicei 7 - 14 zile, în funcţie de tipul de baterie utilizat.
- Funcţiile ce ar putea reduce durata de viaţă a bateriei sunt:
- setarea luminii de fundal
- setarea luminozităţii la nivel ridicat
- modul vibraţie pentru alerte
- telecomanda şi glucometrul
- ratele bazale ridicate – apăsarea „excesivă” a butoanelor, administrarea bolusului şi resetarea
- pierderea frecventă a semnalului senzorului / alertele de tipul semnalul senzorului nu a fost găsit (funcţia senzor)
- Baterie alcalină AAA
- Bateriile Energizer asigură un interval de timp foarte previzibil între primirea unui avertisment de tipul „baterie aproape epuizată” şi momentul în care sistemul rămâne fără energie (statusul „Oprire Baterie epuizată “ (”off no power”)). Acest lucru contribuie la asigurarea primirii alertelor adecvate privind bateria pe măsură ce aceasta rămâne fără energie.
- Utilizarea altor mărci sau tipuri de baterie poate avea ca rezultat o variaţie mai mare.
- Durata de viaţă a bateriei este de obicei cuprinsă între 7 şi 10 zile.
- Unele funcţii care pot reduce durata de viaţă a bateriei sunt: -
- utilizarea luminii de fundal
- tipul de alertă în modul vibraţie
- telecomanda şi glucometrul
- ratele bazale ridicate – apăsarea „excesivă” a butonului, administrarea bolusului şi amorsarea
- pierderea frecventă a semnalului senzorului/alerte referitoare la semnalul slab al senzorului (funcţia senzor)
FUNCŢIILE DE ÎNTRERUPERE A ADMINISTRĂRII ÎN CAZUL UNOR VALORI JOASE ŞI VALORI PREDICTIVE JOASE ALE GLICEMIEI
Funcţia de întrerupere a glicemiei în cazul unor valori joase este o funcţie de monitorizare glicemică continuă (CGM) utilă pentru cei cărora le este teamă că s-ar putea să aibă un eveniment hipoglicemic sau să nu-şi da seama de un astfel de eveniment. Dacă funcția este activată, pompa întrerupe automat infuzia de insulină timp de 2 ore atunci când nivelurile glucozei ating un prag predeterminat și, fără nicio intervenție, va relua rata bazală la nivelul presetat. Toate celelalte funcții ale senzorului continuă să funcționeze în intervalul în care administrarea insulinei este întreruptă.
Dacă NU reacționați ca urmare a alarmei, pompa întrerupe administrarea de insulină, emite un sunet de sirenă și afișează „Am diabet, chemați ajutor de urgență” (“I have diabetes, call for emergency assistance.”) Pompa întrerupe administrarea insulinei timp de 2 ore. După 2 ore, pompa reia rata bazală. Dacă valoarea glicemiei este în continuare joasă la 4 ore după reluarea ratei bazale, administrarea de insulină va fi întreruptă din nou.
Dacă REACȚIONAȚI ca urmare a alarmei, puteți alege să întrerupeți sau să reluați rata bazală. Dacă reluați rata bazală, pompa va administra în continuare insulină. Dacă alegeți să întrerupeți administrarea insulinei, pompa va întrerupe administrarea insulinei conform descrierii de mai sus. Atunci când este declanşată funcția Întrerupere în cazul unei valori joase a glicemiei (Low Glucose Suspend feature), pompa emite un sunet de sirenă pentru a asigura faptul că alarma este auzită şi se iau măsuri în privinţa ei.
Intervalul de două ore a fost stabilit pe baza unor dovezi clinice şi permite revenirea glicemiei la nivelurile normale. Intervalul de 4 ore pentru reluarea administrării insulinei după oprirea acesteia reduce riscul de producere a hiperglicemiei de rebound.
SmartGuard® este o nouă funcţie de întrerupere a administrării în momentul atingerii unor valori joase ale glicemiei, concepută pentru a-i ajuta pe cei cărora le este teamă că s-ar putea să aibă un eveniment hipoglicemic sau să nu-şi da seama de un astfel de eveniment. Poate să întrerupă administrarea de insulină în momentul atingerii unei valori joase sau înainte de atingerea unei valori joase și să reia administrarea automat. Dacă funcția „Întrerupere înainte de atingerea unei valori joase” (‘Suspend before low’) a SmartGuard® este activată, pompa poate să întrerupă automat administrarea de insulină timp de maxim 2 ore atunci când s-a estimat că valorile glucozei obţinute cu senzorul se apropie de un prag predeterminat şi, fără nicio intervenţie, va relua rata bazală la nivelul presetat. Toate celelalte funcţii ale senzorului continuă să fie active în timpul întreruperii administrării insulinei.
Funcţiile pentru niveluri reduse ale glucozei vă permit să setaţi pompa astfel încât să vă alerteze, să întrerupă administrarea insulinei, sau să vă alerteze şi să întrerupă administrarea insulinei dacă vă apropiaţi de limita inferioară a glucozei obţinute cu senzorul, sau dacă aţi atins limita inferioară a glucozei obţinute cu senzorul.
Tabelul de mai jos descrie setările pentru alerta în momentul atingerii unei valori joase a glucozei.
Denumirea setării pentru valoare joasă a glucozei |
Cum funcționează |
Întrerupere înainte de atingerea unei valori joase |
|
Alertă înainte de atingerea unei valori joase |
Sistemul vă alertează de fiecare dată când s-a estimat că valoarea glucozei obținută cu senzorul va atinge limita inferioară în interval de 30 de minute. Alerta înainte de atingerea unei valori joase poate fi folosită indiferent dacă funcția de întrerupere înainte de atingerea unei valori joase este dezactivată sau activată |
Întrerupere în momentul atingerii unei valori joase |
Pompa întrerupe temporar administrarea insulinei dacă valoarea glucozei obținută cu senzorul ajunge la limita inferioară sau scade sub această limită. |
Alertă în momentul atingerii unei valori joase |
Sistemul vă alertează atunci când valoarea glucozei obținută cu senzorul atinge limita inferioară sau scade sub această limită. |
Atunci când pompa întrerupe administrarea de insulină ca urmare a setării „Întrerupere înainte de atingerea unei valori joase” (‘Suspend before low’), pe ecranul principal va apărea mesajul „Glucoza obținută cu senzorul se apropie de limita inferioară. Verifică glicemia” (‘Sensor glucose approaching Low Limit. Check BG’).
Dacă NU reacționați ca urmare a alarmei, pompa întrerupe administrarea de insulină, emite un sunet de sirenă și afișează „Am diabet, chemați ajutor de urgență” (“I have diabetes, call for emergency assistance.”) Rata bazală a pompei este reluată în trei moduri:
1. Reporniți manual rata bazală
2. Rata bazală este reluată automat pe baza următoarelor evenimente:
- Pompa a fost întreruptă timp de cel puțin 30 de minute ȘI
- Glucoza măsurată cu senzorul este cu cel puțin 20mg/dl peste limita inferioară ȘI
- Se estimează că glucoza măsurată cu senzorul va fi cu 40 mg/dl peste limita inferioară în următoarele 30 de minute
3. Administrarea de insulină a fost întreruptă timp de 2 ore
Dacă REACȚIONAȚI ca urmare a alarmei, puteți alege să întrerupeți sau să reluați rata bazală. Dacă reluați rata bazală, pompa va administra în continuare insulină. Dacă alegeți să întrerupeți administrarea insulinei, pompa va întrerupe administrarea insulinei.
SETAREA ALARMELOR
Diferența dintre valoarea stabilită pentru alarma pentru valori ridicate și cea stabilită pentru alarma pentru valori joase trebuie să fie cel puțin 10 mg/dl.
Dacă ați setat limita superioară a glucozei la 180 mg/dl, nu puteți să setați limita inferioară a glucozei la o valoare mai mare de 170 mg/dl.
În același mod, dacă setați limita inferioară a glucozei la 50 mg/dl, nu puteți să setați limita superioară la un nivel mai mic de 60 mmol/L.
O singură săgeată cu vârful în sus sau în jos arată că valorile glucozei au crescut/scăzut cu 1-2 mg/dl pe minut.
Două săgeți cu vârful în sus sau în jos arată că valorile glucozei au crescut/scăzut cu 2-3 mg/dl pe minut.
Trei săgeți cu vârful în sus sau în jos arată că valorile glucozei au crescut/scăzut cu 3 mg/dl pe minut sau mai mult.
Săgețile cu rata de modificare pot fi folosite pentru a ajuta pacientul să depisteze perioada în care nivelul glucozei crește/scade brusc și să ia măsuri în vederea prevenirii episoadelor severe.
O singură săgeată cu vârful în sus sau în jos arată că valorile glucozei au crescut/scăzut cu 1 mg/dl pe minut sau cu peste 20-40 mg/dl în ultimele 20 de minute.
Două săgeți cu vârful în sus sau în jos arată că valorile glucozei au crescut/scăzut cu peste 2mg/dl pe minut în ultimele 20 de minute.
Trei săgeți cu vârful în sus sau în jos arată că valorile glucozei au crescut/scăzut cu peste 3 mg/dl pe minut sau mai mult în ultimele 20 de minute.
Săgețile cu rata de modificare pot fi folosite pentru a ajuta pacientul să depisteze perioada în care nivelul glucozei crește/scade brusc și să ia măsuri în vederea prevenirii episoadelor severe.