Acest site utilizează cookie-uri care sunt esențiale pentru funcționarea acestui site. Utilizăm module cookie suplimentare pentru a susține funcțiile opționale ale site-ului sau pentru a aduna statistici de utilizare anonime pentru îmbunătățirea acestui site. Prin continuarea navigării pe acest site sunteți de acord cu folosirea cookie-urilor noastre. Am actualizat declarația noastră de confidențialitate. Puteți vedea ultima noastră declarație de confidențialitate aici. Mai multe informații

DIABETUL ZAHARAT
ȘI ALIMENTAȚIA

Înțelegerea diabetului zaharat și a impactului alimentelor asupra nivelurilor glicemiei reprezintă o parte importantă a gestionării bolii. Nu există o dietă specifică ce trebuie urmată atunci când aveți diabet zaharat; totuși, este posibil ca alimente diferite să afecteze în mod diferit nivelurile glicemiei. Planificarea consumului de alimente, înțelegerea aportului de carbohidrați și monitorizarea regulată a nivelurilor glicemiei sunt foarte importante pentru gestionarea diabetului zaharat.

Calcularea carbohidraților reprezintă o metodă de planificare a meselor. Atunci când este efectuată foarte bine, calcularea cantităţii de carhohidrați permite o adaptare adecvată a acestora la cantitatea necesară de insulină și o libertate mai mare în alegerea alimentelor.

Toate alimentele se împart în trei categorii principale de substanțe nutritive: proteine, lipide (grăsimi) sau carbohidrați. Dintre aceste trei categorii, carbohidrații reprezintă principala substanță nutritivă care afectează nivelul glicemiei (al zahărului din sânge). Atunci când carbohidrații sunt digerați, aceștia se transformă în glucoză. Glucoza pătrunde în sânge şi determină o creştere a nivelului glicemiei, de obicei după 15 minute de la consumarea alimentelor, în funcţie de tipul acestora. Ulterior este necesară administrarea de insulină pentru a-i permite zahărului sub formă de glucoză să treacă din sânge în celule pentru a produce energie.

Cunoaşterea modului de calculare a cantităţii de carbohidraţi din alimente facilitează ajustarea acestora la cantitatea necesară de insulină. Această metodă este cunoscută sub denumirea de calcularea cantităţii de carbohidraţi.

Ce alimente conţin carbohidraţi?

  • alimentele cu conţinut de amidon: pâine, cereale, biscuiţi cracker, orez, paste 
  • legumele cu conţinut de amidon: cartofi, mazăre, fasole şi porumb 
  • fructele şi sucurile din fructe 
  • laptele şi iaurtul 
  • alimentele cu conţinut de zahăr: miere de albine, zahăr de masă, sirop, jeleuri, dulciuri, băuturi  energizante, fursecuri, prăjituri, produse de patiserie, îngheţată şi budincă 

Există două metode pentru calcularea carbohidraţilor:

  • Sistemul unităţilor glucidice de carbohidraţi 

Acesta este un sistem bazat pe calcularea porţiilor de alimente ce conţin 10 grame de carbohidraţi. Fiecare porţie de 10 grame este egală cu o unitate glucidică de carbohidraţi/o porție de carbohidrați.

  • Calcularea gramelor de carbohidrați 

Acest sistem se bazează pe cântărirea şi calcularea numărului exact de grame de carbohidraţi din fiecare masă. Cântarele de bucătărie, etichetele alimentelor, listele de alimente şi carneţelele de planificare a meselor sunt instrumente excelente pentru calcularea gramelor de carbohidraţi.

O felie de pâine în Franţa este foarte diferită de o felie de pâine în SUA sau în Nepal. Datorită pompei, pot să ajustez bolusul, ceea ce face ca lucrurile să fie mai simple.

– DELPHINE

MENŢINEREA NIVELURILOR GLICEMIEI SUB CONTROL

Pentru a asigura un control glicemic adecvat și a reduce riscul de complicații, este important ca în gestionarea diabetului zaharat să luaţi în considerare mai mulţi factori, printre care monitorizarea glicemiei, aportul de carbohidrați, activitățile fizice și cantitatea necesară de insulină.
Obţinerea şi menţinerea nivelului ţintă al HbA1C, reducând în acelaşi timp riscul de hipoglicemie, pot fi dificile. Totuşi, diabetul poate fi gestionat în mod eficient dacă înţelegeţi nevoile organismului, efectele alimentelor şi învăţaţi cum să vă menţineţi glicemia în limitele recomandate. 

HbA1c: o măsură importantă a eficienței în gestionarea diabetului zaharat ce constă în folosirea cantităţii de glucoză ce s-a atașat de fiecare hematie în ultimele 2-3 luni pentru evaluarea nivelului de control al diabetului zaharat.

Aşadar, ținând cont că sunt o persoană cu diabet, cum pot să ajung la un control glicemic mai bun şi să mă bucur de flexibilitate atunci când mănânc?

Diabetul zaharat, alimentaţia şi pompele de insulină 

Alimentele joacă un rol esenţial în gestionarea diabetului zaharat și menținerea sub control a nivelurilor glicemiei. Dacă folosiţi injecțiile multiple zilnice (MDI), este posibil să vă fie mai greu să gestionaţi situaţiile în care luaţi masa cu întârziere, omiteţi o masă sau trebuie să respectaţi un anumit regim alimentar. Cu pompa de insulină, este mai uşor să luaţi masa şi aveţi mai multă flexibilitate în ceea ce priveşte tipurile şi ora mesei.

Pompa de insulină este un dispozitiv electronic de dimensiuni mici, comparabil, ca dimensiune, cu un telefon mobil, care poate fi purtat cu ușurință la curea, în buzunar sau poate fi chiar atașat de sutien.

Pompa de insulină vă poate ajuta pe dumneavoastră, precum și echipa medicală care se ocupă de dumneavoastră, să imitați mai bine modul în care pancreasul sănătos asigură secreția bazală de insulină în organism, administrând cantităţi mici de insulină cu absorbţie rapidă în timpul zilei și al nopții. Ajută la o gestionare mai bună a necesității de ajustare a dozelor de insulină, în special după mese și pe parcursul nopții, contribuind la obținerea unui control glicemic mai bun.

Studiile clinice* confirmă că mulţi pacienţi de diferite vârste care suferă de diabet zaharat de tip 1 şi care trec de la MDI la Tratamentul cu pompa de insulină raportează îmbunătăţiri ale calităţii vieţii şi un grad de mulţumire mai ridicat în ceea ce priveşte tratamentul.

Atunci când am început tratamentul cu MDI, îmi administram 2 injecţii cu insulină cu durată lungă de acţiune la ore fixe, de aceea trebuia să mă trezesc devreme chiar şi în weekend. Pentru mese, întrucât nu calculam carbohidraţii, trebuia să consum aceeaşi cantitate de alimente şi de legume în fiecare zi. Era destul de plictisitor. Sinceră să fiu, acum, când calculez carbohidraţii şi folosesc Bolus Wizard pe pompă, nici nu pot să îmi imaginez cum procedam înainte!

– FABIENNE

Menţinerea sub control a nivelurilor glicemiei în timpul mesei poate fi dificil de realizat. Tratamentul cu pompa de insulină permite ajustarea cantităţii necesare de insulină şi obținerea unui control mai bun.