Acest site utilizează cookie-uri care sunt esențiale pentru funcționarea acestui site. Utilizăm module cookie suplimentare pentru a susține funcțiile opționale ale site-ului sau pentru a aduna statistici de utilizare anonime pentru îmbunătățirea acestui site. Prin continuarea navigării pe acest site sunteți de acord cu folosirea cookie-urilor noastre. Am actualizat declarația noastră de confidențialitate. Puteți vedea ultima noastră declarație de confidențialitate aici. Mai multe informații

CONSUMUL
DE ALCOOL

Multe persoane pot să ducă în continuare o viaţă sănătoasă şi să aibă un stil de viaţă activ şi după ce sunt diagnosticate cu diabet zaharat. Fie că trebuie să ieşiţi în oraş cum prietenii, să luaţi o gustare rapidă sau să consumaţi din când în când o băutură alcoolică, este important să fiţi pregătit şi proactiv atunci când este vorba despre gestionarea diabetului.

În ceea ce privește băuturile alcoolice, pentru a înțelege mai bine nevoile organismului în materie de insulină și carbohidrati atunci când consumaţi alcool, este important să recunoașteți efectele pe care alcoolul le poate avea asupra nivelului glicemiei.

Menținerea sub control a nivelurilor glicemiei

După fiecare masă, alimentele sunt descompuse în glucoză, aceasta fiind necesară pentru a furniza organismului energie pentru toate activitățile zilnice. Pentru a transporta glucoza din sânge către celule, organismele noastre au nevoie și de insulină, care este produsă de obicei de pancreas.

Când pancreasul nu produce insulină, glucoza rămâne în organism, lăsând celulele fără energie. Aceste niveluri ridicate ale glucozei din sânge provoacă semnele și simptomele acute ale diabetului zaharat. În tratamentul diabetului zaharat, pentru a asigura un control glicemic adecvat și a reduce riscul de dezvoltare a complicațiilor, este important ca în cadrul gestionării acestuia să luați în considerare mai mulți factori, inclusiv monitorizarea glicemiei, aportul de carbohidrați, activitățile fizice și cantitatea necesară de insulină.

Alcoolul poate să modifice nivelurile glicemiei sau poate să crească riscul de hipoglicemie. Este important să știți care este cantitatea de carbohidrați din fiecare băutură, întrucât aceasta poate varia în funcție de tipul de alcool și de amestec. Este important să monitorizați nivelurile glicemiei înainte de a consuma alcool, precum si in timp/dupa ce consumați alcool.

Hipoglicemia („episoadele hipoglicemice”) înseamnă scăderea nivelului glicemiei sub 63 mg/dl, deşi cifra exactă poate varia de la o persoană la alta. În cazul hipoglicemiei ușoare, simptomele sunt simțite, iar măsurile care se pot lua  pentru a preveni înrăutățirea acestora constau în consumul de alimente sau băuturi cu conținut de carbohidrați. În cazul hipoglicemiei severe, se impune ajutor din partea altei persoane, iar uneori este posibil să fie necesar şi tratament spitalicesc.

Obținerea și menținerea nivelului ţintă al HbA1c, reducând în același timp riscul de hipoglicemie, pot  fi dificile. Totuşi, dacă înţelegeţi nevoile organismului şi învăţaţi cum să vă menţineţi glicemia în intervalul de valori recomandate, este posibil să gestionaţi diabetul zaharat în mod eficient. 

HbA1c: o măsură importantă a eficienței în gestionarea diabetului zaharat ce constă în folosirea cantităţii de glucoză ce s-a atașat de fiecare hematie în ultimele 2-3 luni pentru evaluarea nivelului de control al diabetului zaharat.

Aşadar, dat fiind faptul că am diabet zaharat de tip 1, cum pot să gestionez mai bine nivelurile glicemiei atunci când consum alcool?

Diabetul zaharat, alcoolul şi pompele de insulină

Pentru a reuşi să facă faţă provocărilor legate de menţinerea glicemiei sub control, multe persoane cu diabet zaharat de tip 1 se bazează pe pompele de insulină.

Pompa de insulină este un dispozitiv electronic de dimensiuni mici, comparabil, ca dimensiune, cu un telefon mobil, care poate fi purtat cu ușurință la curea, în buzunar sau poate fi chiar atașat de sutien.

Pompa de insulină vă poate ajuta pe dumneavoastră, precum și echipa medicală care se ocupă de dumneavoastră, să imitați mai bine modul în care pancreasul sănătos asigură secreția bazală de insulină în organism, administrând cantităţi mici de insulină cu absorbţie rapidă în timpul zilei și al nopții. Ajută la o gestionare mai bună a necesității de ajustare a dozelor de insulină, în special după mese, după ce consumați alcool, contribuind astfel la obținerea unui control glicemic mai bun.

În loc să administraţi injecţii frecvente, tot ceea ce trebuie să faceţi atunci când urmaţi tratamentul cu pompa de insulină este să înlocuiţi setul de infuzie la interval de câteva zile. Studiile clinice* confirmă că mulţi pacienţi cu diabet zaharat de tip 1 de vârste diferite care trec de la MDI la tratamentul cu pompa de insulină raportează îmbunătăţiri ale calităţii vieţii şi un grad de mulţumire mai ridicat în ceea ce priveşte tratamentul.

Când nu foloseam pompa, preferam să nu beau pentru a nu fi nevoie să îmi administrez o injecţie suplimentară. Însă acum, când folosesc pompa, practic nu îmi mai impun nicio limită.

– AUDE

alcoolul afectează nivelul glicemiei. Tratamentul cu pompa de insulină permite ajustări ale cantității de insulină necesare pentru a răspunde nevoilor organismului atunci când consumați alcool.