• Sfaturi practice

Sfaturi Practice

Unde se poate purta pompa?

Prima întrebare, adresată de muţi adolescenţi interesaţi de tratamentul cu pompa, este: „Unde o port asupra mea?" Pompa poate fi ataşată la orice centură sau poate fi purtată în buzunar. Sunt disponibile mai multe tipuri de carcase pentru pompă. Tinerele care nu poartă haine cu buzunare sau centuri îşi pot ataşa pompa la sutien.

Rezervele de la Şcoală

În cazul în care setul dumneavoastră de injectare nu mai poate fi utilizat cât timp sunteţi la şcoală, următoarele rezerve trebuie păstrate la şcoală:

  • O sticluţă cu insulina utilizată în prezent de pompa dumneavoastră, trebuie păstrată în frigider
  • Un alt set de infuzie şi un rezervor
  • Şerveţele dezinfectante
  • O seringă cu insulină (pentru injectarea insulinei în cazul în care canula se desprinde din greşeală)
  • Baterii de rezervă
  • Numărul de telefon al endocrinologului dumneavoastră sau al asistentului dumneavoastră

Renunţarea la pompă

Unii adolescenţi nu doresc să poarte pompa în timpul unor activităţi precum sportul, dans, petreceri şi întâlniri. În cea mai mare parte a timpului, trebuie să purtaţi pompa în timpul acestor activităţi. Totuşi, asistentul dumneavoastră vă va învăţa cum să renunţaţi la pompă în timpul duşului, practicării sportului, înotului, când mergeţi la plajă sau la ora de sport. Când doriţi să renunţaţi la pompă este destul de uşor să deconectaţi setul de infuzie. Asistentul dumneavoastră vă va arăta cum puteţi face asta, însă este extrem de uşor.

La finalul activităţii pentru care aţi renunţat la pompă, ştergeţi, cu şerveţel dezinfectant, capătul de conectare al tubului şi reconectaţi setul de infuzie, pomparea insulinei fiind reluată. De obicei, dacă renunţaţi la pompă pentru o oră sau mai puţin (pentru duşuri, activităţi sportive scurte sau ora de sport), nu va trebui să reglaţi doza de insulină. Însă, dacă renunţaţi la pompă pentru mai mult de o oră, atunci va trebui să reglaţi doza de insulină. Contactaţi asistentul dumneavoastră atunci când este cazul să reglaţi doza de insulină.

Câteva exemple cu ce trebuie să facă adolescenţii dacă:

Renunţă la pompă pentru o perioadă mai lungă de timp (de obicei, peste o oră). S-ar putea să fie necesar să vă administraţi un mic bolus, împreună cu o gustare, înainte de renunţarea la pompă sau după re-ataşarea acesteia, în funcţie de nivelul glicemiei şi de intensitatea activităţii. Va trebui să experimentaţi până când veţi găsi cea mai bună rutină de gustare pentru fiecare sport practicat.

Nivelul glicemiei trebuie verificat înainte, în timpul şi după terminarea activităţii pentru a stabili modificările care se impun. Iniţial, puteţi încerca o gustare înaintea unei activităţi intense, fără a fi însoţită de o doză de bolus, iar pompa poate fi îndepărtată sau pusă în modul stand-by. În cazul în care valorile glicemiei sunt ridicate, atunci puteţi încerca administrarea unei doze mici de bolus împreună cu o gustare sau fără aceasta. Pe de altă parte, dacă valorile glicemiei sunt scăzute, atunci puteţi lua o gustare mai consistentă şi/sau puteţi renunţa la pompă mai repede (astfel încât în organismul dumneavoastră să se afle mai puţină insulină în timpul activităţii). Asistentul dumneavoastră vă va ajuta în privinţa acestor strategii.

Mersul la plajă sau alte activităţi

Petrecerea unei zile la plajă este o altă chestiune des întâlnită la adolescenţii care utilizează pompa de insulină. Este posibil ca aceştia să dorească să renunţe la pompă după bolusul de dimineaţă. În astfel de cazuri trebuie să îşi injecteze insulină obişnuită la prânz (s-ar putea să fie nevoie de o doză mai mare decât cea obişnuită pentru prânz, astfel încât să acopere deficitul de insulină de bază). Apoi, pompa poate fi re-ataşată înainte de cină. În timpul primelor câteva zile de plajă, fără pompă, este bine să vă verificaţi glicemia pe la mijlocul dimineţii. Dacă nivelul glicemiei este în creştere, s-ar putea să fie necesară o injecţie suplimentară la respectivul moment. Alţi adolescenţi preferă să-şi ia bolusul de dimineaţă, să deconecteze pompa şi apoi să o reconecteze pentru bolusul de prânz. Apoi, pompa poate fi deconectată din nou până la momentul gustării de după-amiază. Din nou, este o idee bună să vă verificaţi nivelul glicemiei. S-ar putea să aveţi nevoie de o doză mai mare de insulină care să o înlocuiască pe cea de bază care nu a fost injectată cât timp pompa a fost deconectată. Doza dumneavoastră va depinde de nivelul de activitate efectuată, astfel încât monitorizarea atentă a valorilor glicemiei este necesară pentru determinarea dozelor de bolus adecvate. Endocrinologul sau asistentul dumneavoastră vă vor ajuta în stabilirea dozei optime de bolus.

Sfaturi referitoare la pompă pentru perioada verii

Pompa nu trebuie ţinută în soare. Când vă aflaţi la plajă, puneţi pompa într-o pungă de plastic, bine sigilată, învelită în haine şi aşezată într-o ladă frigorifică. În cazul tinerelor care doresc să poarte un costum de baie din două piese, aşezaţi pompa cât mai jos pe corp, sau în spate. Ca să înotaţi puteţi utiliza carcasa dură SportGuardTM. Altfel, deconectaţi setul de infuzie. În cazul în care lăsaţi pompa închisă pentru mai mult de o oră, verificaţi-v\ nivelul glicemiei, reconectaţi pompa şi injectaţi insulina în conformitate cu nivelul glicemiei. Astfel încât banda adezivă să rămână bine ataşată, montaţi o componentă suplimentară, precum IV 3000 sau Polyskin, iar când terminaţi cu înotul uscaţi foarte bine pompa. Ţineţi minte ca întotdeauna când sunteţi activi şi aveţi pompa deconectată, să vă verificaţi glicemia pentru a stabili doza de insulină necesară.

Ocazional, atunci când pielea dumneavoastră transpiră abundent, este posibilă apariţia unei urticarii acolo unde pompa atinge pielea. În acest caz puteţi achiziţiona unul dintre săculeţii din material care sunt comercializaţi împreună cu pompa.

Când călătoriţi

Când călătoriţi, luaţi cu dumneavoastră baterii de rezervă, insulină, rezerve pentru pompă, seringă şi echipament pentru testarea nivelului glicemiei. Ca regulă este bine să luaţi cu dumneavoastră dublul rezervelor pe care credeţi că le-aţi putea folosi în mod normal, pentru cazul în care ar apărea probleme (cum ar fi să spargeţi o sticluţă cu insulină). În cazul în care călătoriţi cu avionul, trusa dumneavoastră pentru diabet trebuie să se afle în geanta de mână. Puteţi trece cu pompa prin detectorul de metale. Dacă treceţi la alt fus orar, modificaţi ceasul pompei imediat ce ajungeţi la destinaţie şi nu uitaţi să-l setaţi din nou la întoarcerea acasă. Zburaţi prin mai multe fuse orare (cu cel puţin o diferenţă de patru ore), setaţi o rată de bază, temporară, la rata de bază cea mai scăzută a dumneavoastră, pentru toată durata de timp cât călătoriţi şi luaţi o doză de bolus la fiecare masă. Când ajungeţi la destinaţie anulaţi rata de bază temporară şi setaţi ceasul pompei la noul fus orar. De asemenea, în timpul călătoriei, trebuie să vă verificaţi mai des nivelul glicemiei.

Consumul de alcool

Consumul de alcool şi utilizarea pompei NU este recomandat. Pot apărea probleme serioase în cazul nerespectării acestei recomandări, căci glicemia poate scădea foarte mult la multe ore după consumarea alcoolului. Această chestiune trebuie discutată cu endocrinologul sau asistentul dumneavoastră.

Sfaturi referitoare la întâlniri

Mulţi adolescenţi care utilizează pompe de insulină şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la întâlniri. Unii se tem că nu vor fi invitaţi la o întâlnire dacă persoana respectivă descoperă că poartă o pompă. Deşi adolescenţii spun celor mai apropiaţi prieteni faptul că poartă o pompă, ezită să împărtăşească această informaţie celor de sex opus. Este posibil să decidă ascunderea faptului că sunt utilizatorii unei pompe de insulină. Pe măsură ce vă veţi acomoda cu pompa, în timp vă veţi simţi mai confortabil să spuneţi şi altora că purtaţi o pompă de insulină. Până veţi ajunge în acel moment, asistentul dumneavoastră vă poate ajuta să găsiţi modalităţile optime de a ascunde pompa în timpul întâlnirilor. De asemenea, în timpul întâlnirilor puteţi renunţa la pompă, recurgând la injecţii cu insulină. Discutaţi cu privire la alegerile dumneavoastră, împreună asistentul dumneavoastră. Petrecerile la care trebuie să se îmbrace formal constituie o dilemă pentru purtătorii de pompă, mai ales dacă aceştia sunt de sex feminin. De obicei, acestea se întreabă „Unde voi pune oare pompa?" O soluţie ar fi să poarte pompa în lenjerie, lângă coapsă. Alte fete poartă pompa ataşată de sutien, sub braţ. De asemenea pompa poate fi purtată într-un săculeţ prin în interiorul unei rochii mai largi. Din nou, puteţi renunţa la pompă pentru o astfel de petrecere şi vă puteţi administra bolusurile cu o seringă.

Amintiţi-vă faptul că aţi ales pompa pentru un mai bun control asupra glicemiei şi pentru normalitate în viaţa dumneavoastră. Dacă aveţi întrebări referitoare la modul în care puteţi acomoda pompa la stilul dumneavoastră de viaţă, discutaţi cu asistentul dumneavoastră astfel încât acesta să vă poată ajuta să găsiţi cel mai bun mod prin care tratamentul cu pompă să vi se potrivească.